Korecede kullanılan alfabe Hangıl'dır. Birçok yerde Hangul diye u ile yazıldığını görebilirsiniz. Bu İngilizcesidir. Türkçesi Hangıldır ve ı ile okunur. 

   Koreliler 15. yüzyıla kadar Çin yazı sistemini kullanmıştır. Ancak bu sistem zor olduğu için okur yazar oranı oldukça azdır. Bu sorunun önüne geçmek için dönemin kralı Sejong bilim adamlarına yeni bir alfabe oluşturmalarını söylemiştir. Böylece Hangıl oluşturulmuştur.

    Hangıl'ın temeli 3 şeye dayanır,
   
   ㅣ dikey çizgiler (insanı temsil eder)
  
   ㅡ yatay çizgiler (dünyayı temsil eder)

   ㅇ noktalar (cenneti temsil eder)

   Hangıl'da 14 ünsüz, 10 ünlü, 11 yarı ünlü ve 5 tane çift ünsüz vardır. Ancak bu çift ünsüzler alfabede yer almaz. (Türkçede bir zamanlar kullandığımız â gibi. Alfabede yer almıyordu ancak yazı dilinde vardı.) Yarı ünlüler ise belirli harflerin birleşimiyle oluşmuş yeni harflerdir. Gösterdiğim zaman anlayacağınızı umuyorum :)

   ÜNSÜZLER

ㄱ g   

ㄴ n   

ㄷ d   

ㄹ l   

ㅁ m

ㅂ b   

ㅅ s   

ㅇ ng   

ㅈ c   

ㅊ ç   

ㅋ k 
  
ㅌ t

ㅍ p

ㅎ h

Bu harfleri okurken bazı kurallar var ancak kafanızı karıştırmak istemediğim için şimdi onları yazmıyorum. İlk önce harfleri öğrenin sonra kuralları ve istisnaları öğrenirsiniz. Böylece gözünüzde büyütmezsiniz. Daha az zorlanacağınızı düşünüyorum :)

ÜNLÜLER

ㅏ a

ㅑ ya

ㅓ o

ㅕ yo

ㅗ o

ㅛ yo

ㅜ u

ㅠ yu

ㅡ ı

ㅣ i


   Öncelikle şuna dikkat etmelisiniz;
ㅏ a harfine bir çizgi ekleyince ㅑ ya oluyor. Böyle öğrenmesi daha kolay olur :)

   Ayrıca iki tane o ve yo harfi var. Bunun sebebi Türkçede tam olarak karşılıklarının olmaması. ㅓ veㅕ harfleri daha genizden okunurken, ㅗ ve ㅛ harfleri ağzını u diyecekmiş gibi büzüp o diyerek okunur.


YARI ÜNLÜLER

ㅐ e
   
ㅒ ye

ㅔ e

ㅖ ye

ㅘ va

ㅙ ve

ㅚ ve

ㅝ vo

ㅞ ve

ㅟ vi

ㅢ ıi


   Bu harfler belirli eşleştirmelerle oluşturulmuş;

   ㅗ,ㅏ , ㅐ bir takım

   ㅗ+ㅏ=
   ㅗ+= ㅙ
   +=

   ㅜ,ㅓ,ㅔ bir takım

   +=
   +=
   +=

   Son olarak

   +=

   Fark ettiyseniz 3 tane ve harfi var. Bunun sebebi kelime çeşitliliğini arttırabilmek için. Yani okurken hepsi ve olsa bile yazılırkenki farklarına göre kelimenin anlamı değişiyor. 

ÇİFT ÜNSÜZLER 


ㄲ g

ㄸ d

ㅃ b

ㅆ s

ㅉ c

   Bütün harfleri ve öğrenmeniz için ipuçlarını verdim. Bir dahaki derste Korece nasıl yazı yazıldığını göstereceğim ve harflerin bulundukları yere göre okunuşlarındaki farklılığı açıklayacağım. Ayrıca çift ünsüzlerin normal ünsüzlerden farkını açıklayacağım. Eğer bulabilirsem de yazı alıştırmaları eklemeyi düşünüyorum.
   
   Şimdilik sadece harfleri öğrenmeniz yeterli. Bol bol yazarak çalışmanızı tavsiye ederim :) Kolay gelsin :)











   









Leave a Reply